Vsechny Knihy.cz

HomeNovinkyVýprodejPomocLegislativaKontaktVyhledáváníAkceBezpečnost práce10 - ti denní výprodejVýrobky ze dřeva
TOPlist
Knihy - nabídka učebnic

BEZ NÁROKU NA SLÁVU

Mikuláš Končický, Pavel Vránský
272 stran
Formát:165 x 235 mm
Jazyk:česky
Vazba:brožovaná
ISBN:9788072254125
Vydavatel:MONTANEX, a.s.
Odešleme:připravovaný dotisk
Cena s DPH 0%:329,-

Kniha Bez nároku na slávu přináší dva zcela unikátní pohledy na 2. světovou válku. Strhující příběhy dvou mužů, rodáků z našeho kraje, mnohokrát vyznamenaných hrdinů, kteří bojovali každý na jiné, ale oba na té správné straně proti fašismu. 

První  je formou obsáhlého interview s gen. mjr. Mikulášem Končickým podaná dramatická  válečná pouť tankisty slavné československé  tankové brigády z Karpat až do Prahy, během níž se zúčastnil všech nejdůležitějších operací.             

Druhý vypráví pplk.  v.v. Pavel Vranský (vl. jm. Wechsberg), který se po neuvěřitelných osudových peripetiích v Sovětském svazu, na Středním východě, v Africe a severní Americe stal leteckým radiotelegrafistou slavné 311. perutě RAF.

                Bez nároku na slávu je dnes již stále vzácnějším přímým svědectvím o 2. světové válce i dalších osudech jejích hrdinů tak či onak spojených s Ostravou a krajem, ale také dvojí úhel pohledu na tuto historickou etapu: Ze zkušenosti bojovníka tzv. západní a východní fronty. V tomto smyslu kniha spojuje to, co bylo dlouhá léta ideologicky rozdělováno a alespoň částečně splácí morální dluh nejen dvěma konkrétním osobnostem, ale i řadě dalších statečných, kteří jsou v knize zmiňováni. Ta dokazuje mimo jiné, že byť byly fronty dvě, odhodlání, přesvědčení a osobní nasazení bojovníků na obou bylo stejně nezměrné a jedna bez druhé by měla mnohem menší, ne-li žádnou šanci na úspěch.

Tato graficky reprezentativně zpracovaná publikace je doplněna řadou vzácných, mnohdy poprvé zveřejněných fotografií ze soukromých archivů i dalších institucí. Je zřejmé, že bude sloužit jako historicko-dokumentační materiál ke studiu nejenom badatelům, ale i studentům historie či religionistiky a díky svému pojetí se jistě stane i vděčným čtením všem milovníkům novodobé historie.

 



Související knihy
Platba v hotovosti při dodání zbožíPlatba v hotovosti při osobním odběruPlatba převodním příkazem